Eigen komkommer vs supermarkt komkommer
Tadaaaa! Mijn allereerste zelfgekweekte komkommer!
Ik schrok van hoe gigantisch hij was!
Toevallig had ik nog een komkommer van de supermarkt liggen in de koelkast en ik kon het niet laten om deze eventjes naast elkaar te leggen om te vergelijken.
Wauw! Wat een verschil!
Mijn eigen komkommer vs. de komkommer van de supermarkt.
“Het is komkommertijd!”
Deze langwerpige groente heeft een knapperig schil en sappig vruchtvlees met een frisse smaak.
Komkommers bevatten zeer weinig calorieën doordat ze voor meer dan 90% uit water bestaan.
Het bevat ook vitamine C, B1, B2, kalium en vezels.
Komkommer is lekker als rauwkost, als ‘extra’ groente in een salade, om mee te dippen, bij een warme maaltijd of als broodbeleg of tussendoortje.
GEZONDHEIDSVOORDELEN
1. HYDRATEERT JE LICHAAM
Moeite om voldoende water te drinken?
Komkommer helpt je daarbij, want het bestaat voor 90% uit water.
2. VECHT TEGEN DE WARMTE
Het eten van een komkommer is ideaal voor het verlichten van brandend maagzuur.
Ook bij zonnebrand helpt het goed: leg de komkommer op je verbrande huid en pijn wordt meteen verlicht.
3. DAGELIJKSE HOEVEELHEID VITAMINES
Komkommers bevatten de meeste vitamines die je lichaam op één dag nodig heeft.
Namelijk de vitamines A, B en C, die stimuleren het immuunsysteem, laten je stralen en geven je energie.
4. HUIDVRIENDELIJKE MINERALEN
Komkommer is rijk is aan kalium, magnesium en silicium.
Daarom gebruikt men deze groente vaak in kuuroorden.
Denk maar aan de komkommerschijfjes op de ogen.
5. Verbetert de spijsvertering en helpt bij het afvallen
Door het hoge watergehalte en de lage calorieën is komkommer een ideaal voedingsmiddel voor mensen die willen afvallen.
De vezels in de komkommer zijn goed voor de spijsvertering.
Dagelijks komkommer eten is een natuurlijk hulpmiddel tegen chronische constipatie.
6. VITALISEERT DE OGEN
Een gekoeld schijfje komkommer helpt oogwallen verminderen dankzij de ontstekingsremmende eigenschappen van de groente.
7. GUNSTIG VOOR DIABETES, VERLAAGT DE CHOLESTEROL EN REGELT DE BLOEDDRUK
Komkommersap bevat een hormoon dat nodig is om insuline aan te maken, daarom is de groente gunstig voor diabetespatiënten. De stof sterolen in de komkommer zorgt voor vermindering van cholesterol. Het reguleert ook de bloeddruk door zijn vele vezels, kalium en magnesium. Daarom is het goed voor een behandeling van zowel een hoge als lage bloeddruk.
8. VERFRIST DE MOND
Het sap van een komkommer verfrist ziek tandvlees.
Neem een schijfje en druk het met je tong tegen je gehemelte gedurende een halve minuut. De stoffen in het sap bestrijden de bacteriën die de oorzaak zijn van een slechte adem.
9. Helpt tegen een kater
Te veel gedronken?
Eet een komkommer voor het slapen gaan.
De groente bevat voldoende vitamine B, suikers en elektrolyten om belangrijke voedingsstoffen aan te vullen en de hevigheid van een kater te verminderen.
10. GEZONDE NIEREN
Komkommer vermindert het niveau van urinezuur in je lichaam, daarmee houden ze de nieren gezond.
(Bron: Libelle)