Bibimbap
Bibimbap wil in het Koreaans zeggen ‘gemixte rijst’ en is dus een Koreaanse rijstschotel met allerlei lekkere groentjes en eventueel vlees.
Het is een gerecht boordevol kleur, smaak en textuur.
Bibimbap wordt geserveerd met een pittige rode chilisaus en een gebakken spiegelei.
Dit is een eenvoudig gerecht, maar alle groenten moeten apart bereid worden en dat kost wel een beetje tijd.
De bibimbap bevat heel veel groenten, waardoor het erg makkelijk is om dit recept vegetarisch te maken. Je laat het vlees (en ev. het ei) weg en je gerecht zal nog steeds even lekker smaken.
Voor dit gerecht heb ik mij gebaseerd op een recept van Culy.
Ik heb dit gerechtje nog gezonder gemaakt door de rijst te vervangen door bloemkoolrijst.
Uiteraard kan je dit ook serveren met gewone rijst. It’s up to you!
“I happen to have an obsession with Korean food. I have no idea why.
I love Korean food aka s(e)oul food!” đ
INGREDIĂNTEN (voor 2 personen)
VOOR DE BIBIMBAP
- 150 gram rijst of bloemkoolrijst
- 200 g rundergehakt (of kippengehakt)
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 chilipeper
- sojasaus
- vissaus
- sesamolie
- 1 tl sesamzaadjes
- 1 el (ruwe riet)suiker
- handje taugé
- 1 stengel bosui
- 1 wortel
- een kwart courgette
- 6 shiitakes
- 100 g verse spinazie
- 2 eieren
Voor de saus:
- 2 el witte rijstazijn
- 4 tl sesamolie
- 4 el gochujang (pittig!)
- 1 el (ruwe riet) suiker
BEREIDING
- Kook de rijst volgens de verpakking. Snij een uitje en hak een teentje knoflook fijn.
- Ontdoe de zaadjes van de peper en hak ook deze fijn. Fruit dit kort aan in een pan met een klein scheutje zonnebloemolie. Op het moment dat je ziet dat de uitjes gaan verkleuren, voeg je het gehakt toe. Even rul bakken.
- Zodra het gehakt gaar is, voeg je een eetlepel sojasaus toe. Roer goed door. Voeg nu een eetlepel suiker toe. Roer weer goed door en laat nog voor een minuutje zachtjes bakken.
- Was de courgette even onder de kraan. Snij de schil er redelijk ruim af. Snij nu in reepjes. Het binnenste deel van de courgette gebruiken we niet. Hak nog een klein teentje knoflook fijn.
- Zet een wok op hoog vuur. Voeg een klein scheutje zonnebloemolie toe. Tijd voor het teentje knoflook. Heel even aanbakken en dan gelijk de reepjes courgette toevoegen. Roer voor een minuutje goed door. Voeg twee theelepels vissaus toe en roer nog even door elkaar. Doe reepjes in een kommetje en maak de wok even âschoonâ met een prop keukenpapier.
- Tijd voor de taugé. Snij de stengel bosui in dunne reepjes. Verhit de wok weer. Klein scheutje zonnebloemolie in de wok. Voeg als eerste de bosui toe en bak voor een klein minuutje. Voeg nu de taugé toe en besprenkel met wat druppels sesamolie. Nog een half minuutje wokken en dan ook weer in een kommetje doen. Keukenpapier gebruiken om de wok schoon te vegen.
- Snij de shiitake in plakjes. Verhit een pan met een heel klein scheutje sesamolie. Voeg de paddenstoelen toe en roer goed door. Bak gedurende een minuut of twee. Voeg aan het eindje een theelepel donkere sojasaus toe en mix. Doe de shiitake in een kommetje.
- Verhit de wok en met een kleine scheutje zonnebloemolie. Voeg de spinazie toe. Wok en roer tot het geslonken is. Zet het vuur iets lager en voeg een paar drupjes sesamolie toe en een theelepel sesamzaad. Doe dit ook weer in een kommetje.
- Snij de wortel julienne. Doe de ingrediënten voor de saus in een kommetje en roer goed door. Bak de eieren.
- Verdeel de (bloemkool)rijst over twee kommetjes en leg daar het gebakken ei op in het midden. Leg nu de groenten en het gehakt in âgroepjesâ groepjes bij elkaar rondom de eidooier. Maak er een mooi kleurenpalet van.
- Serveer met de saus apart zodat iedereen zelf de pittigheid kan bepalen. Vergeet niet te roeren/mixen voor je gaat eten.
Een gerecht boordevol kleur, smaak en textuur!
Serveer met (bloemkool)rijst, Koreaanse gochujang en roer goed! Enjoy!
Heb je dit recept gemaakt?
Laat me weten wat je ervan vindt!
Schrijf hieronder een reactie en deel jouw foto op Instagram en Facebook met #healthyfoodmakesyoufeelgood.
Ik ben benieuwd! đ