Koreaanse Kimchi bokkeumbap (fried rice)
Mijn vorige gerechtje was een Koreaanse omurice (Asian-style omelet).
Een populair gerechtje in Korea en Japan waarvoor ze hun inspiratie haalden uit de Westerse keuken. Vandaar dat dit niet pikant of vreemde smaken bevat. Iedereen lust het omdat het herkenbare smaken zijn uit onze eigen keuken: gehakt, groentjes, ketchup,…
Dit keer ga ik voor een op-en-top Koreaans gerechtje met een zeer kenmerkend ingrediënt uit de Koreaanse keuken nl. KIMCHI. Benieuwd naar mijn creatie?
Dit keer vroeg Tilda om een Koreaans receptje te maken met de Tilda Fragrant Jasmine rice.
Wist je trouwens dat deze rijst glutenvrij, vegan en vegetarisch is?
Deze geurige jasmijn rijst heeft een kleverige structuur zoals de Aziatische rijst uit een rijstkoker. Dit is ideaal want rijst staat bij ons niet dagelijks (meermaals) op tafel zoals in Azië, dus slechts weinigen hebben een rijstkoker thuis. Deze kleefrijst is dus perfect voor het bereiden van Oosterse gerechten of rijstpudding. De koude gekookte jasmijn is ideaal voor gebakken rijstgerechten zoals deze KIMCHI BOKKEUMBAP aka KIMCHI FRIED RICE.
Ik vind het stiekem heel leuk dat merken meer en meer hun weg beginnen te vinden naar de Koreaanse keuken én mij daarvoor aanspreken. Ik ben dan ook super trots om een beetje ambassadrice te zijn van de Koreaanse keuken.
Kimchi bokkeumbap wordt gemaakt met kimchi en leftover rijst + restjes uit de koelkast. Het is een lowbudget, snel, voedzaam en vullend basisgerechtje uit de Koreaanse keuken.
TILDA RIJST
Ondertussen heeft Tilda al zes soorten rijst:
- PURE BASMATI (droge rijst)
- PURE BASMATI (gestoomde rijst)
- BROWN BASMATI RIJST (gestoomde rijst)
- JASMINE RIJST (droge rijst)
- BASMATI RIJST MET LIMOEN EN KORIANDER (gestoomde rijst)
- KOKOS, CHILI & CITROENGRAS BASMATI RIJST (gestoomde rijst)
Meer info over deze producten: https://www.tilda.com/nl-be/producten/
Wil je graag de Tilda rijst proeven? Hou dan zeker mijn socials in de gaten want er volgt een leuke GIVEAWAY! 🙂
KIMCHI BOKKEUMBAP
Deze kimchi bokkeumbap is dus gebakken rijst (fried rice) gemaakt met kimchi (ja duh!) en leftover rijst.
Het is een basisgerecht dat vaak wordt gebruikt om restjes groenten, vlees en rijst in te verwerken. Voor Koreanen is dit gerechtje ideaal als ‘easy peasy’ lunchgerecht wanneer ze weinig ingrediënten in huis hebben (rijst en kimchi hebben ze ALTIJD in huis) en het is ook nog eens lowbudget en supersnel klaar.
Vaak doen ze er nog iets van proteïne bij zoals ham, spek, restje kip, enz… + het ei bovenop je rijstgerecht zorgt ervoor dat je een voedzaam en vullend gerechtje hebt.
KOM OF BOLLETJE?
Je kan de bokkeumbap op twee wijzen serveren. Schep je gebakken rijst in een bord of kom, werk af met zeewiersnippers, lente ui en sesamzaadjes en leg je spiegelei erbovenop.
Maar soms wil het oog ook wat (en zo krijg je het vaak op restaurant) en schep je de rijst eerst in een kommetje. Leg een bord op het kommetje en keer om zodat je een mooi bolletje gebakken rijst hebt. Werk af met zeewiersnippers, lente ui en sesamzaadjes en leg je ei erbovenop. Het smaakt exact hetzelfde, maar je hebt twee serveerwijzen. It’s up to you! TIP: Bekijk mijn kookreel op Instagram.
RECEPT
Kimchi bokkeumbap (fried rice)
Ingrediënten
- 400 g Tilda fragrant Jasmine rice droog afgewogen
- 300 g kimchi
- 60 ml kimchisap indien beschikbaar
- 2 (of 3) el (flinke lepels) gochujang 3 lepels indien je graag spicy eet
- 3 lente uitjes
- 2 el sesamzaadjes
- 1 vel gedroogd zeewier (nori)
- 4 eieren 1 spiegelei per persoon
- 200 g enoki mushroom (3 of 4 bosjes enoki) optioneel maar een echte aanrader!
- 200 g spek- of hamblokjes of leftover vlees (kip,..) optioneel
- 1 teentje look
- 1 zoete ui
- 1 el sesamolie
- 60 ml water
- plantaardige olie
- peper en zout
Bereiding
- Stoof de versnipperde ui, geplette look en het vlees (spek, spam, ham, kip,…).
- Voeg de kimchi toe en bak voor 5 minuten.
- Voeg de enoki mushroom toe.
- voeg de koude rijst, kimchisap, gochujang toe en meng goed. Bak een 5-tal minuten op hoog vuur.
- Voeg de sesamolie toe.
- Bak 1 spiegelei per persoon in een beetje olie. Gebruik eventueel een bakring voor een mooie ronde vorm.
- Snijd het vel zeewier in snippers en snijd de lente ui in fijne ringen.
- Werk af met sesamzaadjes, lente ui en zeewiersnippers en serveer warm op een bord of in een bolletje (omgekeerd kommetje).
Tips
- Het vlees is niet traditioneel en kan je weglaten als je een vegetarische versie wenst.
- Als je niet van pittig houdt, kan je de gochujang vervangen door sojasaus, maar dan moet je een beetje inboeten qua smaak.
- Je gebruikt het best koude gekookte rijst van de dag ervoor. Doordat de rijst wat steviger is zal het beter de smaak van de kimchi opnemen.
Heb je dit recept gemaakt?
Laat me weten wat jij of jouw kids ervan vinden!
Schrijf hieronder een reactie en deel jouw foto op Instagram en Facebook
Tag @foodbysin en gebruik #foodbysin
Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Tilda rijst.
Gaan we eens moeten uittesten. Waar halen we de kimchi? Welk merk is de beste ?
Je kan kimchi vinden in zakken of bokalen (koelkastafdeling) in de Aziatische supermarkten. Ik verkies de zakken. Veel kook- en eetplezier!