Het kruidentuintje van Sin
Alles smaakt beter met verse kruiden!
Ik vind het dan ook heel leuk om verse kruiden toe te voegen aan mijn gerechten.
Niet alleen voor de smaak, maar ook als garnering.
Geef toe… zo’n muntblaadje of verse peterslie maken je gerecht echt af!
Vroeger kocht ik mijn kruiden om de haverklap in de supermarkt, maar tegenwoordig heb ik mijn eigen kruidentafel in de tuin! Vet handig!
Zo heb ik altijd verse kruiden beschikbaar om mijn gerechten nog lekkerder te maken of te versieren.
En aan kruiden komen mooie bloemen die ook nog eens eetbaar zijn!
How cool is that!?!
MIJN KRUIDENTUINTJE
MUNT
Munt is heel makkelijk te kweken, maar kan wel veel ruimte in beslag nemen. Munt groeit goed in zonlicht of halfschaduw.
Culinair: muntthee, taboulé, dressing, couscous, tomatensalsa
PETERSELIE
Ik heb zowel krulpeterselie als platte peterselie staan.
Ik vind ze allebei leuk om te hebben.
Qua smaak is de krulpeterselie zoiezo veel krachtiger dan de platte peterselie, maar die is dan weer veel mooier om je gerecht te versieren.
De peterselie zet je beter in de halfschaduw.
Culinair: over je aardappelen en groenten, in dressings, bij vlees of vis, etc.
BIESLOOK
Bieslook is familie van de ui en heeft dus een fijne uiensmaak.
Deze grasachtige plant produceren mooie roze, witte of paarse bloempjes die je kan eten. Bieslook groeit zowel in de schaduw als in de zon.
Culinair: met kruidenkaas, in salades, in combinatie met vis, etc.
BASILICUM
Ik hou van de heerlijke frisse smaak van basilicum.
Dit kruidig groene plantje bevat heel veel smaak en maakt andere groenten lekkerder.
Er bestaan heel veel varianten: thaise basilicum, paarse basilicum,…
Basilicum groeit het best op een zonnige plek en kan niet zo goed tegen de kou. Je kan dit plantje dus perfect binnenshuis kweken.
Culinair: tomaat & mozzarella, pesto, pasta, watermeloen, tomatensoep, bruschetta, etc.
TIJM
Tijm is een mediterraan kruid met een sterke aroma en heeft schattige bloempjes die leuk zijn als garnering in cocktails of salades.
Tijm groeit het best op een zonnige plek.
Culinair: ratatouille, mediterrane gerechten, ragouts, bouillon, marinades, etc.
Oregano
Ik ben dol op de geur van oregano. Heerlijk op een pizza of in je spaghettisaus.
Ook oregano maakt mooie paarse bloempjes in de zomer die je kan gebruiken om je gerechten op te fleuren.
Oregano groeit het best op een zonnige plek en heeft veel ruimte nodig.
Culinair: bij pizza en pastasaus, dressing, bruschetta, etc.
Citroenmelisse
Deze plant staat niet in mijn kruidentafel, maar wel in de volle grond.
Hij ruikt heerlijk naar citroen en groeit al jaren in mijn tuin.
Culinair: vinaigrettes, fruitsalade, thee, etc.
Er bestaan heel veel soorten kruiden, maar dit was een eerste proefproject (ik heb hiervoor nooit groene vingers gehad) en moest dus een selectie maken.
Ik heb gekozen voor de kruiden die ik het meest gebruik in de keuken.
Volgende keer voorzie ik een grotere kruidentafel en zal ik nog meer verse kruiden planten zoals salie, dille, etc.
JE EIGEN KRUIDENTUIN BEGINNEN?
- Kies welke kruiden je wil planten.
- Plaats de kruidentuin zo dicht mogelijk bij je keuken.
- Kies je voor een kruidentafel of plant je ze in aparte bloempotten?
- Verwijder al het onkruid uit de grond.
- Zorg dat je grond een gelijke hoogte heeft.
- Maak de grond los met een hark zodat het kruimelig en luchtig wordt.
- Vul aan met extra potgrond.
- Kies bij voorkeur voor plantjes (tuincentra) ipv zaadjes.
- Plant je kruiden in het voorjaar.
Veel succes!