Zelfgekweekte broccoli
Mijn favoriete groene groente is broccoli.
Broccolisoep, gestoomde broccoli, broccolipuree, broccolibrood, etc. I looove it!
Deze miniboompjes hebben een frisse smaak, zijn heerlijk knapperig en kan je makkelijk in je gerechten integreren door zijn veelzijdigheid.
Broccoli is niet alleen erg lekker, maar bevat daarnaast ook verschillende voedingsstoffen.
Maar het allerbelangrijkste zijn de vele gezondheidsvoordelen!
Daarom kweek ik deze lekkere groente in mijn tuin.
Ik ben best trots op het resultaat van mijn allereerste zelfgekweekte broccoli!
Kleine tip! Hoe donkerder de kleur, hoe voedzamer de broccoli.
Dus zorg dat je ze niet te gaar kookt. 😉
“One broccoli a day, keeps the doctor away!”
GEZONDHEIDSVOORDELEN
1. Verkleint kans op kanker
Sulforafaan, de zwavelhoudende verbinding die verantwoordelijk is voor de licht bittere bijsmaak van deze groente, helpt kanker te bestrijden.
De zogeheten glucosinolaten dienen om kankercellen af te weren.
Sinigrine is een andere stof in broccoli die helpt om kankercellen af te breken. Sinigrine “stimuleert” de natuurlijke dood van kankercellen in de maag en andere ingewanden.
2. Minder rimpels
Vitamine C voorkomt huidschade door zon en vervuiling, vermindert rimpels en verbetert de huidstructuur.
Het antioxidant helpt bij het aanmaken van het lijmvormend eiwit collageen. Dat is een belangrijk onderdeel van ons bindweefsel en maakt onze huid elastisch en stevig.
3. Gewicht behouden
Wil je op gewicht blijven? Zet dan wat vaker broccoli op het menu.
De groente bevat bitter weinig calorieën: 29 per 100 gram om precies te zijn. Dat wil zeggen dat je zo’n 25 broccoli’s mag eten per dag om aan je dagelijkse hoeveelheid calorieën te komen.
4. Chronische ziektes voorkomen
Vezels verminderen het risico op het ontwikkelen van chronische ziektes. Voorbeelden van zo’n ziektes zijn hart-en vaatziekten, een beroerte, hoge bloeddruk, obesitas en diabetes.
Vezels verlagen je bloeddruk en cholesterolgehalte, verbeteren de gevoeligheid voor insuline en helpen zwaarlijvige mensen gewicht te verliezen.
En toevallig of niet, broccoli blijkt een van de meest vezelrijke groentes te zijn!
5. Weelderige haardos
Broccoli is een goede bron van vitamine A en C.
Die vitamines helpen je lichaam om talg aan te maken.
Talg kan gezien worden als een natuurlijke conditioner voor je haar. Ook bevat de groene groente een mooie hoeveelheid ijzer, wat een belangrijk mineraal is om je haar mooi te houden. Een gebrek aan ijzer maakt je haar namelijk droog en zorgt ervoor dat het aan glans moet inboeten.
6. VEEL VEZELS
Broccoli wordt ook wel een echte vezelbom genoemd.
Met 4,1 gram vezels per 100 gram is broccoli de onbetwiste koploper op dit gebied. Alleen bospeen, rodekool en sperziebonen komen nog een beetje in de buurt. Genoeg vezels eten is vooral goed voor je bloeddruk en tegen aderverkalking en hart- en vaatziekten. Bovendien geeft het je voor langere tijd een verzadigd gevoel.
7. Helpt tegen spierpijn en gewrichtspijn
Net als veel andere groenten bevat broccoli ook een groot aantal vitamines en mineralen, zoals vitamine C, ijzer, foliumzuur, magnesium en calcium. Dat laatste mineraal zorgt ervoor dat je botten sterk blijven en dat je een kleinere kans loopt op een botaandoening.
Ook kalium is voor sporters een nuttig mineraal dat in broccoli zit, want dat helpt dan weer bij het voorkomen van spierpijn.
Broccoli kan de opstapeling van seleen in de gewrichten verminderen dankzij de hoeveelheid kalium en glutathion die het bevat.
Het is de perfecte groente voor mensen die lijden aan artritis en artrose.
8. Gezondheid van het hart
Het foliumzuur in broccoli is van vitaal belang omdat het ervoor zorgt dat het ijzer op de juiste manier door ons lichaam wordt opgenomen.
Doordat het de hoeveelheid aan homocysteïne verlaagt, helpt het foliumzuur in broccoli een hartinfarct, aritmie en atherosclerose te voorkomen. Het is ook aan te raden voor mensen met hoge bloeddruk.
9. Verhelpt bloedarmoede
Broccoli is een van de groenten die ons van het meeste ijzer voorziet en daarom is het de perfecte groente voor mensen die lijden aan bloedarmoede.
10. Verbetert de spijsvertering
De hoeveelheid vitamine B in broccoli zorgt voor de aanmaak van enzymen, welke ons helpt om voedsel te verteren.
Dankzij het vele ijzer kan de maag het eten beter verteren en afvalstoffen uit de ingewanden elimineren en afvoeren.
Tegelijkertijd krijgen we een vol gevoel wanneer we het eten.
11. Voorkomt vochtophoping
Deze vochtophoping wordt voorkomen door de kalium, die het natrium tegen gaat dat opgestapeld wordt door veel zout te eten.
Als je last hebt van oedemen, hypertensie of obesitas, aarzel dan niet om broccoli toe te voegen aan je dieet.
12. Reguleren van je schildklier
Alle groenten die behoren tot de kruisbloemigen, waaronder dus ook broccoli, verminderen de productie van schildklierhormoon.
Om ten volle van de werking van broccoli te genieten, kun je de groente het beste 3 tot 5 minuten stomen, zodat de fytochemicaliën en voedingsstoffen niet verloren gaan (vele daarvan gaan immers verloren als ze blootgesteld worden aan hoge temperaturen, zoals bij het koken).
Na het stomen kun je je maaltijd afmaken met olijfolie en knoflook.
Een heerlijke en gezonde maaltijd!
Wat is jouw favoriete gerecht met broccoli?
Bron: gezonderleven