Maïs uit de tuin

Maïs uit de tuin

Maïs is een graansoort, maar wordt vaak gegeten als groente.
Maïs bestaat uit een kolf waarin ongeveer tussen de 750 à 1000 maïskorrels zitten.
De korrels zijn lichtgeel, zacht, sappig en zoet van smaak.

Je hebt suikermaïs en voedermaïs.
Bij suikermaïs zijn de suikers nog rijkelijk aanwezig.
Bij voedermaïs daarentegen zijn zo goed als alle suikers netjes omgezet in zetmeel.

De suikermaïs is de soort die wij eten.
Rauw of geroosterd in de oven met een beetje boter, het smaakt altijd.

Vooral tijdens de zomermaanden, want naast onze tuin staat een maïsveld van de boer.
De oogst is tussen augustus en oktober, maar af en toe blijven er enkele maïskolven achter en die verorber ik dan met veel plezier! Geef toe… het zou zonde zijn om die te laten liggen. 😉

Maïs uit de tuin

De gezondheid van mais hangt van verschillende factoren af.
Niet alleen de soort mais die je kiest, maar ook de manier waarop je de recepten met mais klaar maakt.
Denk maar aan tortilla ‘s, taco’s, borrito’s en nacho’s…
Mexicanen zijn er gek als er maar mais in verwerkt zit.  

Onbewerkte mais is vooral rijk aan mineralen en voedingsvezels, en minder aan vitaminen en in combinatie met allerlei groenten en kruiden is het een zeer gezonde keuze. 
Bewerkte maïs uit blik bevat het dubbele aantal calorieën.

DE GEZONDHEIDSVOORDELEN VAN MAÏS
  1. GOEDE BRON VAN ANTIOXIDANTEN

    Maïs is een voedsel met veel antioxidanten . 
    Het meest populaire type, gele maïs, is met name een goede bron van carotenoïde antioxidanten, vooral luteïne en zeaxanthine (ook te vinden in pompoen, wortels en andere diepgekleurde vruchten of groenten). 

  2. ONDERSTEUNEN HET IMMUUNSYSTEEM

    Van carotenoïde antioxidanten, de soort die het meest voorkomt in maïskorrels, is bekend dat zij het immuunsysteem ondersteunen en de ogen en de huid beschermen tegen oxidatieve stress.
    Let op! Veel antioxidanten zijn hittegevoelig tijdens het koken en kunnen worden gereduceerd.

  3. HOOG IN VEZEL

    Zoals alle groenten en hele plantaardige voedingsmiddelen is maïs een voedsel dat een mooie dosis vulvezel levert.
    Het heeft een hoge verhouding van onoplosbare tot oplosbare vezels, wat betekent dat het verschillende gunstige effecten heeft op het spijsverteringsstelsel.

  4. LANGZAAM VERTEERDE BRON VAN KOOLHYDRATEN

    Maïs bevat veel zetmeel, wat een soort complexe koolhydraten is die stabiele energieniveaus ondersteunt. In tegenstelling tot geraffineerde koolhydraten, die ons van energie verlossen en niet lang vol zijn, zijn voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan zetmeel en vezels gunstig voor het reguleren van de bloedsuikerspiegel omdat de vezel de snelheid waarmee glucose (suiker) in de bloedbaan wordt afgegeven, vertraagt.

    Naast het leveren van vezels heeft maïs ook een behoorlijke hoeveelheid eiwit voor een groente, met vijf tot zes gram per oor. Vezels en eiwitten samen helpen ons beter te vullen dan alleen koolhydraten, omdat ze de doorgang van voedsel door ons spijsverteringskanaal stabiliseren en helpen voorkomen dat drastische schommelingen in de bloedsuikerspiegel optreden.

  5. NATUURLIJK GLUTENVRIJ

    Hoewel maïs meestal wordt gegroepeerd met andere granen en op vergelijkbare manieren wordt gebruikt, is het eigenlijk geen “graan” en bevat het geen gluten. Het consumeren van gluten is gekoppeld aan veel verschillende negatieve symptomen, waaronder spijsverteringsproblemen zoals opgeblazen gevoel, krampen, diarree, obstipatie, vermoeidheid en huidproblemen. Aangezien gluten voor veel mensen problematisch zijn – zelfs mensen die geen coeliakie of een bevestigde glutenallergie hebben – is maïs- of maïsmeel een goede vervanger voor tarwe of ander glutenbevattend voedsel.

(Bron: solidewij.nl)

Onbewerkte maïs is rijk aan mineralen en voedingsvezels.



Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *