Sundubujiggae (Pikante Tofu stew)

Sundubujiggae (Pikante Tofu stew)

Eindelijk! Mijn allereerste homemade sundubujiggae!
Sundubu… wat?!?
Sundubujiggae! Dat is een pikante stew (hotpot) met zijden tofu en een rauw ei.
Dit klinkt misschien niet lekker en het ziet er ook niet zo aantrekkelijk uit, maar geloof mij… dit is één van de populairste
jiggaes (hotpots) uit de Koreaanse keuken.
En ik kan je verklappen dat dit mijn meest favoriete Koreaanse gerecht is.

Zelf voeg ik er graag nog glasnoedels toe.
Je kan er ook enkele mandu’s (dumplings), kimchi, kokkels of andere seafood aan toevoegen.
Heel vaak wordt er ook inktvis aan toegevoegd, maar daar ben ik absoluut geen fan van.
De soep bestaat uit een bouillon op basis van gedroogd zeewierblad en ansjovis. Dit is zowat de basis van iedere jiggae in Korea.
Ik vind die ansjovisjes vreselijk, daarom gebruik ik liever de handige bouillonzakjes. 😉
Voor dit recept heb je enkele Koreaanse ingrediënten nodig die je kan vinden in de Aziatische supermarkt.

Deze Koreaanse ingrediënten kan je vinden in de Aziatische supermarkt.
INGREDIËNTEN (voor 1 tot 2 porties)
INHOUD VAN DE SOEP
  • 350 g zijden tofu (silk tofu)
  • 100 g enoki champignons
  • 45 g oosterse champignonmix
  • 2 shiitakes
  • 1 ei
  • lenteui
  • optioneel: 100 g Koreaanse glasnoedels
  • optioneel: 3 medium scampi’s (gekookt, gepeld en ontdarmd)
  • optioneel: mandu (dumplings)
  • optioneel: kokkels
VOOR DE SOEP
  • 355 ml bouillon van gedroogd zeewier en ansjovis (of 1 bouillonzakje)
  • half visbouillonblokje
  • 1 el plantaardige olie
  • 1 el Koreaanse chilivlokken (gochugaru)
  • 2 teentjes look
  • scheutje sojasaus
  • scheutje vissaus
  • snuifje zeezout
  • zwarte peper
  • 1 kl sesamolie
BEREIDING
  1. Doe de olie, chilivlokken, look en sojasaus in een kookpot. Verwarm de pot op medium vuur en roer deze kruidenmix gedurende 1 minuut zodat het niet aanbrandt.
  2. Voeg eventueel de kokkels en garnalen toe en roer totdat de garnalen bedekt zijn met de kruidenmix.
  3. Voeg het gedroogd zeewierblad en ansjovis (of het theezakjes) toe samen met het bouillonblokje en 355 ml water. Voeg een scheutje vissaus toe en breng al roerend aan de kook.
  4. Voeg de zijden tofu toe in grote stukken. Voeg daarna de champignons toe. Laat nog eventjes verder koken tot de soep goed op smaak is.
  5. Kook ondertussen de glasnoedels volgens de verpakking en voeg deze toe bij je soep.
  6. Was en reinig de lenteui en snij in kleine ringen.
  7. Als je een Koreaanse stenen pot hebt, kun je de jiggae (soep) daarin koken of serveren.
  8. Zorg dat de soep pruttelt als je deze serveert.
  9. Breek een rauw ei in de jiggae. Het ei zal stollen in de hete soep.
    Add the tofu, in big chunks, mushrooms, and egg and cook them for another 1 to 2 mins.
  10. Werk af met lenteui, zwarte peper en een scheutje sesamolie.
  11. Serveer met een kommetje rijst en kimchi. De 2 meest voorkomende bijgerechten in Korea.

맛있게 드세요! (Eet smakelijk!)

Sundubujiggae
Sundubujiggae met een rauw ei

Heb je dit recept gemaakt?
Laat me weten wat je ervan vindt!
Schrijf hieronder een reactie en deel jouw foto op Instagram en Facebook met #healthyfoodmakesyoufeelgood.
Ik ben benieuwd! 🙂



Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *