Senegalese Yassa au poulet (Maille)
De feestdagen zijn in aantocht!
Wie mij een beetje kent, weet dat ik een grote fan ben van de wereldkeuken.
Van zodra ik een tafel vol kleurrijke gerechtjes en schaaltjes zie, maakt mijn hart een vreugdesprongetje en worden mijn kleine ogen op slag ietsje groter. 😉
Het oog wil nu eenmaal ook wat!
“Poulet yassa bestaat uit gemarineerde kip, een sausje van heel veel uien, licht krokante groentjes en natuurlijk enkele flinke lepels Maille mosterd!”
GEZELLIG TAFELEN OP Z’N SENEGALEES
Met z’n allen uit dezelfde schaal eten… I looove it!
Dat is pas feestelijk en gezellig tafelen! 🙂
Dus voor mij geen traditionele kerstmaaltijd, maar liever deze traditionele Senegalese Yassa au poulet! Yummy! Who’s in?
MAILLE MOSTERD
Dit gerechtje heb ik gemaakt met de mosterd van Maille.
Niet alleen de uiensaus wordt bereid met dit gouden goedje, ook de Afrikaanse mosterdpiment (linksboven) wordt gemaakt met enkele flinke lepels mosterd.
Een mespuntje van deze piment op je tong en je hele mond staat in vuur en vlam! Helaas kan ik jullie het recept voor deze mosterdpiment niet geven, dat is een goed bewaard familiegeheim van mijn Senegalese vrienden.
En die willen ze niet prijsgeven! 😉
Fan van Afrikaanse piment? Je kan deze homemade piment bestellen bij mijn Senegalese vrienden. Ook heerlijk in je stoofvlees of op de boterham! 🙂
Benieuwd naar mijn vorig gerechtje met Maille? Klik hier!
INGREDIËNTEN (voor 4 personen)
- rijst (ev. saffraan voor de gele kleur)
- 1 kg kippenbouten of kippenborsten (of 1 hele kip)
- 4-5 uien
- 3 teentjes knoflook
- 1 royale lepel mosterd van Maille
- 4 Afrikaanse bouillonblokjes (Maggi) OF 1 x vleesbouillonblokje en 1 x kippenbouillonblokje
- 1 extra vleesbouillonblokje
- 1 extra kippenbouillonblokje
- 1 laurierblaadje
- 3 kleuren paprika
- 2 wortels
- zwarte peper
- zout
- maïzena voor bruine sauzen
- kippenkruiden
- cayennepeper
- paprikapoeder
- verse peterselie
- plantaardige olie
- ev. piment of sambal om het pittiger te maken
- optioneel: groene olijven
- optioneel: afwerking met eetbare bloemen (ananassalie & citrustagetes) van Kruiden Claus
BEREIDING
- Doe een scheutje olie in een grote kookpot.
- Leg de kippenbouten of kippenborsten op een velletje keukenpapier en kruid royaal met zwarte peper en zout, (heel veel) kippenkruiden, cayennepeper en paprikapoeder.
- Laat de kip eventjes aanschroeien in de pan, zodat het een mooi bruin korstje heeft. Kruid ondertussen nog wat bij met peper en kippenkruiden.
- Snij de uien in de helft en daarna in reepjes of ringen.
- Verpulver de look.
- Haal de kip uit de kookpot en zet opzij.
- Doe de uienringen in de kookpot en stoof aan.
- Verkruimel de buillonblokjes en voeg de Afrikaanse bouillonblokjes OF 1 vleesbouillonblokje en 1 kippenbouillonblokje erbij.
- Kruid opnieuw met veel zwarte peper.
- Laat de uien een beetje bruinen (niet teveel) en zet daarna volledig onder met water.
- Voeg de kip toe.
- Doe 1 vleesbouillonblokje en het laurierblaadje erbij.
- Doe het deksel op de kookpot en laat sudderen op middelmatig vuur.
- Van zodra de uiensaus kookt, zet je het vuur lager en laat je het ongeveer een uurtje verder sudderen op een zacht vuurtje.
- Vergeet niet om af en toe te roeren.
- De yassa is klaar van zodra de kip zacht is en net niet uit elkaar valt.
- Was de paprika en snij in reepjes.
- Schil de wortels en snij in staafjes.
- Stoom of kook de groentjes tot ze beetgaar zijn en laat ze daarna nog even onder het deksel nagaren. De groenten mogen nog een krokante ‘bite’ hebben.
- Indien je dit wenst kun je de groenten daarna nog eventjes kort bakken in olijfolie voor de smaak en het glanzend kleurtje.
- Zet water + 1 kippenbouillonblokje op en kook de rijst volgens de verpakking. Voeg eventueel saffraan toe om je rijst een mooi geel kleurtje te geven.
(Als je dit gerecht op Senegalese wijze wil serveren, dan heb je iets meer rijst nodig om de schaal te vullen.) - Haal de kip uit en controleer of de kip lekker mals is.
Van zodra de kip zacht is, zet je het vuur uit.
Haal de kip uit de pot en zet even opzij, zodat je de saus kan afwerken. - Voeg maïzena toe tot je een mooie dikke bruine uiensaus hebt.
- Verwijder het laurierblaadje.
- Hou je van pittig eten? Serveer deze yassa met piment of sambal.
- Neem 1 grote schaal en voeg de rijst toe, daarna de kip en overgiet met de heerlijke yassasaus.
- Werk af met verse peterselie en eventueel enkele eetbare bloemen om het extra feestelijk te maken. 🙂
Bon appétit!
Wist je trouwens dat er 2 versies bestaan?
Je hebt ‘Yassa au poulet’ en ‘Yassa au poisson’.
Beide gerechten zijn erg populair in Senegal.
Welke versie verkies jij? 🙂
Heb je dit gerecht gemaakt?
Laat me weten wat je ervan vindt!
Schrijf hieronder een reactie en deel jouw foto op Instagram en Facebook met #healthyfoodmakesyoufeelgood.
Ik ben benieuwd! 🙂