Crostini met aardbei, ricotta en balsamicocrème (PONTI)
Wist je dat je aardbeien en balsamico perfect kunt combineren?
I know! Het klinkt misschien raar, maar wacht tot je dit golden duo proeft! A match made in heaven! Yum!
Denk maar aan aardbeien met balsamico en een bolletje vanille. Een echte klassieker!
Ik maakte een crostini met ricotta, gemarineerde aardbeien, gehakte basilicum, munt en balsamicocrème.
Toen ik deze lekkere crostini met ricotta en gemarineerde aardbeien zag voorbij komen op pinterest, kreeg ik het water in de mond. Ik voegde er zelf nog wat gehakte basilicum en munt aan toe met als final touch een homemade balsamicocrème. Zo zo zo simpel, maar ooo zo lekker!
PONTI ACETO BALSAMICO DI MODENA
De ene balsamico azijn is de andere niet…
Enkel de azijnen die gemaakt worden op basis van trebbianodruiven afkomstig uit de regio Modena (Noord-Italië) is de naam ‘balsamico’ waardig. Deze druif wordt gebruikt voor de productie van wijn en aromatische azijn.
De trebbianodruiven zijn relatief klein, maar bevatten veel sap. Ponti Aceto balsamico di Modena is een echte authentieke Italiaanse azijn en dankt haar fantastische kwaliteit aan het 18 maanden durende fermentatieproces in eikenhouten vaten. Ze wordt vervaardigd uit een combinatie van druivenmost van geselecteerde driuven en wijnazijn.
De klassiek fruitige smaak van deze azijn is ideaal voor in de keuken.
- als saladedressing
- smaakmaker in sauzen en marinades
- in nagerechten zoals vanille ijs en aardbeien
- bij rood vlees: besprenkel het vlees na het bakken met balsamico
- als afwerking van een gerecht zoals tomaat-mozzarella, toast,…
TIP: In warme gerechten voeg je de balsamico azijn pas op het einde van de bereiding toe.
Door de hitte van de pan gaat de balsamico wat zoeter smaken.
WIST JE DAT….
Balsamicoazijn mag enkel de naam Aceto balsamico Tradizionale di Modena D.O.P dragen als ze minstens twaalf jaar oud zijn. Sommige Italiaanse balsamicoazijnen zijn meer dan honderd jaar oud. Voor zeer oude balsamico betaal je soms honderden euro’s voor een klein kopje. Je hebt slechts zeer weinig nodig om smaak te geven aan je gerecht. De goedkopere balsamicoazijnen in de supermarkt zijn dus vaak jonger dan 12 jaar.
Aceto balsamico di Modena I.G.P. is meestal korter gerijpt (<12 jaar) en behoren tot de goedkopere balsamicoazijnen die je in de supermarkt vindt. Staat er niet op de fles hoe lang de azijn gerijpt is, dan kun je ervan uitgaan dat dit niet erg lang is.
CREMA DI BALSAMICO
Voor dit gerecht gebruikte ik balsamico om de aardbeien te marineren, maar ik maakte ook balsamicocrème om de crostini mee af te werken. Balsamicocrème bestaat eigenlijk uit balsamicoazijn met suiker en is superlekker op bv. kaas, vlees, paté, salades, etc.
Het enige wat je nodig hebt is een goede kwalitatieve balsamicoazijn en suiker.
Verhit de azijn met wat suiker in een kookpan en laat zachtjes koken tot de suiker is gesmolten en de azijn een stroperige, siroopachtige structuur krijgt.
Crostini met aardbei, ricotta en balsamicocrème
Ingrediënten
Bruschetta:
- 250 g aardbeien ongeveer 12-15 stuks
- 200 g ricotta
- 1 stokbrood
- 1-2 el balsamico kwalitatieve balsamico bv. Ponti
- Verse basilicum of munt
- olijfolie
- peper en zout
Balsamicocrème:
- 100 ml balsamico kwalitatieve balsamico bv. Ponti
- 25-50 g suiker afhankelijk hoe zoet je het wil
Bereiding
Voor de balsamicosiroop:
- Doe de balsamicoazijn en de gewenste hoeveelheid suiker (afhankelijk van hoe zoet je het wil) in een pannetje en breng langzaam aan de kook tot de suiker is gesmolten. Proef na enkele minuten of de smaak zoet of zuur genoeg is en voeg eventueel nog wat suiker of azijn toe.
- Als het mengsel kookt zet je het vuur zachter en laat je de azijn inkoken tot het de gewenste dikte heeft. Roer af en toe met een spatel tot de siroop de gewenste dikte heeft.Laat de siroop niet teveel indikken, want de siroop is vloeibaarder warm dan wanneer hij afgekoeld is (de crema wordt dikker bij het afkoelen), dus hij mag in het pannetje best nog een beetje vloeibaar zijn. (zoals limonade siroop)
- Giet de balsamico di crema in een glazen bokaal in de koelkast. laten afkoelen en klaar!
Voor de bruschetta:
- Verwarm de oven en zet op de grillfunctie.
- Was de aardbeien en verwijder het kroontje. Snij de aardbeien in partjes.
- Doe de aardbeien in een kom. Voeg 1 à 2 eetlepels balsamico toe en meng goed. Zet even opzij.
- Was de basilicumblaadjes of munt en hak fijn.
- Doe een scheutje olijfolie, peper, zout, gehakte basilicum of munt in een kom en meng goed.
- Snijd het stokbrood in plakjes en bestrijk aan beide kanten met de olijfolie.Leg de crostini's op een rooster en zet een 10-tal minuutjes onder de grill (of leg ze op de barbecue) zodat ze lekker krokant worden. Laat even afkoelen.
- Bestrijk de crostini met een laagje ricotta, voeg enkele gemarineerde aardbeien toe en werk af met gehakte munt of basilicum.
- Ga met een lepel balsamicocrème over de crostini's of werk af met een beetje honing voor een zoete toets.
Tips
Een druppeltje balsamicocrème smaakt heerlijk bij salades, vlees (paté), kaasplankje, tomaten en zelfs bij een bolletje vanilleijs. Door de dikke stroperige structuur is deze crème ideaal om gerechtjes mee te decoreren. Heb je geen zin om balsamicocrème zelf te maken?
Je kan deze ook kant-en-klaar kopen in de supermarkt of je werkt af met een beetje honing voor de zoete toets.
Crostini met aardbei, ricotta en balsamicocrème
GIVEAWAY
Wil jij deze lekkere combinatie ook graag proeven?
Ik mag één pakket met Hoogstraten aardbeien en Italiaanse PONTI Balsamico wegschenken.
Ga snel naar mijn Instagram en Facebookpagina en waag je kans! Veel succes!
Heb je dit recept gemaakt?
Laat me weten wat je ervan vindt!
Schrijf hieronder een reactie en deel jouw foto op Instagram en Facebook
Tag @foodbysin en gebruik #foodbysin