Koreaanse groentenpannenkoek (YACHAEJEON)

Oh my…! Ik heb suuuperleuk nieuws om met jullie te delen…
Ik ben dit jaar trotse ambassadrice van Lekker van bij ons!
Wat mag je dit jaar van mij verwachten?
- Inspirerende recepten met een lokale twist
- Tips over seizoensproducten en hoe je ze creatief gebruikt
Kortom: een jaar vol #lekkervanbijons-vibes, met passie voor puur en liefde voor lokaal.
Ik heb er ongelooflijk veel zin in en hoop dat ik jullie mag inspireren om ook (nog) vaker te kiezen voor het lekkers ‘van bij ons’.

KIES JIJ VOOR PRODUCTEN VAN BIJ ONS EN VERS VAN HET SEIZOEN?
En ik ga er meteen keihard invliegen! Ik trap mijn ambassadeurschap af met een leuke campagne. Tot 31 maart loopt de Reflexcampagne van Lekker van bij ons, en die draait om één simpele maar o zo belangrijke vraag: Heb jij de juiste reflex al?
Namelijk: kies jij voor Belgische, lokale en seizoensgebonden producten?
Met deze campagne vestigt Lekker van bij ons de aandacht op hoe waardevol het is om te kopen van bij ons. Niet alleen steun je onze Belgische boeren, maar je kiest ook voor duurzaamheid, versheid én smaak van het seizoen. En dat allemaal terwijl je creatief aan de slag gaat in je eigen keuken!
Ik ging de uitdaging aan en wilde bewijzen dat je met enkel lokale seizoensgroenten ook perfect een authentiek Aziatisch gerecht op tafel kunt toveren – zoals een knapperige Koreaanse groentenpannenkoek (YACHAEJEON). Ben je fan van hartige pannenkoeken boordevol groenten? Dan is deze Koreaanse klassieker zeker iets voor jou!
Het is een knapperige, smaakvolle groentenpannenkoek die je in een handomdraai op tafel zet. Perfect als lunch, bijgerecht, snack of zelfs als veggie dinner.
En het leukste? Je maakt ‘m gewoon met groenten van bij ons – seizoensgebonden én lokaal.
YACHAEJEON (Koreaanse groentenpannenkoek)
Yachaejeon (야채전) betekent letterlijk “groentenpannenkoek” in het Koreaans (yachae = groente, jeon = pannenkoek). Het is een populair gerecht in Zuid-Korea, vaak geserveerd als banchan (bijgerecht), streetfood of comfort food bij regenweer.
De buitenkant is heerlijk krokant, de binnenkant zacht en vol smaak. En het geheim? Simpel: verse groenten + een eenvoudig beslag van bloem en water. De dipsaus is een absolute must! De sojasaus geeft net die hartige toets die het gerecht afmaakt. De ultieme umami-touch!

Ik gebruikte enkel groenten die in maart op de seizoenskalender van Lekker van bij ons prijken:
- lente-ui
- prei
- courgette
- ui
- zoete aardappel
- champignons
Alles recht van eigen bodem! Geen exotische import, gewoon puur Belgisch.
Je hoeft er enkel wat bloem en water aan toe te voegen om het beslag te maken. Daarna bak je het als een pannenkoek in wat olie. That’s it!
In no time staat er een heerlijk krokante groentenpannenkoek op tafel. Deze snack is niet alleen superlekker, maar ook ideaal om restjes groenten in te verwerken. Een win-win dus: geen voedselverspilling én lokale producten in de hoofdrol!
Wat denk je? Missie geslaagd, toch? Want dit is het ultieme bewijs dat je met lokale Belgische seizoensgroenten perfect aan de slag kan voor internationale gerechten. Lekker eten begint van bij ons.
Dus… heb jij de juiste reflex al?
HET RECEPT

Koreaanse groentenpannenkoek (Yachaejeon)
Ingrediënten
ongeveer 300 g gesneden groenten
- 30 g prei (halve prei)
- 60 g courgette (halve courgette)
- 85 g ui
- 50 g zoete aardappel
- 1 champignon in dunne plakjes
- 1 chilipeper optioneel
voor het beslag
- 95 g tarwebloem of patentbloem
- ½ theelepel (3g) zout
- 180 ml water
- plantaardige olie (om te bakken)
voor de dipsaus
- 1 eetlepel sojasaus (15 ml)
- 2 theelepels witte azijn (10 ml)
- 1 theelepel geroosterde sesamzaadjes
- 1 theelepel Koreaanse chilivlokken (gochugaru) optioneel
- lente-ui optioneel
Bereiding
Maak de dipsaus:
- Meng de sojasaus, azijn, chilivlokken (optioneel) en sesamzaadjes in een kom.
- Roer goed door en zet apart in een klein schaaltje.
Maak het beslag:
- Was en schil (indien nodig) de groenten en snijd ze in fijne julienne van ongeveer 3 cm lang.
- Doe de fijn gesneden prei, courgette, ui, zoete aardappel, lente-ui, groene chilipeper (optioneel) in een grote kom. Dep de groenten droog met keukenpapier. (zo wordt je beslag niet waterig)
- Voeg de bloem, zout en 180 ml water toe. Meng alles goed met een houten lepel tot een glad beslag.
Bak de pannenkoek:
- Verhit een grote antiaanbakpan (30 cm) op middelhoog tot hoog vuur. Heb je een kleinere pan? Maak dan 2 of meerdere kleine pannenkoekjes.
- Voeg 2 royale eetlepels olie toe en verdeel gelijkmatig in de pan.
- Giet het beslag in de pan en spreid het gelijkmatig uit.Zorg dat de pannenkoek niet te dik is, zodat het crunchy kan worden.
- Zet het vuur iets lager op medium vuur en leg de plakjes champignon bovenop het beslag en druk ze licht aan met een spatel of houten lepel.
- Zet het vuur iets lager (middelhoog) en bak 3-4 minuten tot de onderkant goudbruin en krokant is. Beweeg de pan af en toe zodat de pannenkoek gelijkmatig bakt.
- Draai de pannenkoek voorzichtig om.
- Voeg nog 1-2 eetlepels olie toe langs de randen. Til de pannenkoek een beetje op met een spatel zodat de olie eronder kan lopen naar het midden.Bak nog 3-4 minuten, druk af en toe aan voor extra krokantheid.
- Draai de pannenkoek nog één keer om en bak nog 2 minuten.
Serveren:
- Haal de pannenkoek uit de pan en leg hem op een groot bord of een grote plank.
- Snijd de pannenkoek in ruitjes en serveer direct met de dipsaus. (kan ook perfect met sojasaus alleen)
Heb jij deze groentenpannenkoek gemaakt? Laat zeker weten wat jouw favoriete groentencombi is – of schrijf hieronder een reactie en deel jouw foto op Instagram en Facebook
Tag @foodbysin en gebruik #foodbysin

Eet smakelijk – of zoals ze in Korea zeggen:
잘 먹겠습니다 (jal meokgetseumnida)!
Meer info?
www.lekkervanbijons.be
Volg Lekker van bij ons via Instagram en Facebook
#lekkervanbijons
– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Lekker van bij ons.–
