Gevulde auberginerondjes met spinazie en kaas

Gevulde auberginerondjes met spinazie en kaas

Herken je dit? Je staat in de supermarkt, zin in iets gezonds, maar ook iets lekkers. Je grijpt naar een mooi stuk groente of fruit, maar… wacht even. Is die eigenlijk wel ‘van bij ons’? DOE DE CHECK!

In het kader van de groenten- en fruitcampagne “Is het van bij ons? Check!” kreeg ik een leuke opdracht van Lekker van bij ons: ga op zoek naar Belgische groenten en fruit in de supermarkt. Want ja, ook al ziet een groente er vers uit, dat betekent nog niet dat ze van Belgische bodem komt. En wist je dat het wettelijk verplicht is voor supermarkten om de oorsprong van groenten en fruit zichtbaar te tonen?
Een klein bordje, een sticker, een vlaggetje of een label vertelt je meteen of je met een Belgisch toppertje te maken hebt of niet.

” Is het van bij ons? CHECK!
#DoeDeCheck

WAAROM KIEZEN VOOR LOKAAL?

Door bewust te kiezen voor producten van bij ons steun je de Belgische landbouwers, verklein je je ecologische voetafdruk én eet je supervers. Zo komt de populaire Pink Lady-appel bijvoorbeeld oorspronkelijk uit Australië, terwijl de Jonagold 100% Belgisch is. En jawel: ook aubergines worden hier gekweekt!
Ik kreeg de opdracht om een lekker gerechtje te maken met aubergine! (zie filmpje op Instagram)
En ja, hoor! Ik deed de check en dook met mijn Belgische aubergine de keuken in. De lente hangt in de lucht, de paasbrunch ligt achter ons, dus ik had zin in iets lichts, groentenrijk, maar toch comfortfoodwaardig. Het resultaat? Deze heerlijke gevulde auberginerondjes met spinazie en kaas uit de oven.

Je snijdt de aubergine in dikke plakken en steekt er met een rond uitsteekvormpje of scherp mes kleinere rondjes uit – zo krijg je perfecte, hapklare auberginerondjes. Die vul je met een heerlijk mengsel van het zachte auberginevruchtvlees, gestoofde ui en verse spinazie. Daarbovenop komt een zalige mix van romige feta, gesmolten mozzarella en Parmezaan, afgewerkt met een krokant laagje panko voor die crunchy bite.

Een gerecht dat gerust kan schitteren als voorgerecht, bijgerecht of lichte maaltijd. En absoluut ideaal voor wie – net als ik – na een (iets té) lekker paasweekend terug wat balans zoekt op het bord. 😉

Afdrukken

Gevulde auberginerondjes met spinazie en kaas

Deze gevulde auberginerondjes met spinazie en kaas uit de oven combineren de zachte smaak van aubergine in combinatie met de romige feta en de gesmolten mozzarella. Perfect als voorgerecht, bijgerecht of lichte maaltijd.
Gang Main Course, Snack
Keuken Mediterranean
Keyword aubergine, eggplant, feta, spinach, spinazie, vegetarian
Porties 8 rondjes
Author By Sin

Ingrediënten

  • 1 grote Belgische aubergine
  • 1 ei
  • 1 grote ui fijngehakt
  • 120 g verse spinazie grof gehakt
  • 200 g feta
  • 120 g geraspte mozzarella
  • 50 g parmezaanse kaas geraspt
  • 1 theelepel basilicum gedroogde kruiden
  • 1 theelepel oregano gedroogde kruiden
  • peper en zout naar smaak
  • 50 ml olijfolie + extra om de randen in te smeren
  • verse basilicum optioneel
  • panko of paneermeel (voor extra crunch) optioneel

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 220°C.
    Bekleed een bakplaat met bakpapier en zet opzij.
  • Spoel de spinazie en laat uitlekken.
    Snijd de uiteinden van de aubergine en spoel kort af onder koud water.
    Verkruimel de feta. Hak de spinazie grof.
  • Snijd de aubergine in plakken van ongeveer 1 cm dik. Gebruik een uitsteekvormpje of scherp mes om een rondje uit het midden van elke plak te snijden. Snijd niet te dicht bij de rand, zodat je stevige aubergineringen overhoudt die de vulling goed vasthouden.
  • Leg de auberginerondjes op de bakplaat en hak het vruchtvlees van de aubergine fijn.
  • Verhit olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de fijngesneden auberginevulling en ui toe en bak deze 10-12 minuten tot ze zacht en licht gekarameliseerd zijn.
  • Voeg vervolgens de verse spinazie, basilicum, oregano, een snufje zout en peper toe en bak nog 3-4 minuten tot de spinazie volledig geslonken is. Laat het geheel 10 minuten afkoelen.
  • Doe het afgekoelde mengsel in een kom en voeg de verkruimelde feta, geraspte mozzarella en geraspte Parmezaanse kaas toe. Meng alles goed door elkaar.
  • Voeg op het einde 1 ei toe en meng opnieuw tot een romige, smeuïge vulling.
  • Vul de aubergineranden op de bakplaat met de spinazie-kaasvulling. Druk lichtjes aan met een lepel.
  • Wil je graag een crunchy bite? Strooi een beetje panko of paneermeel over de gevulde rondjes en besprenkel met een beetje olijfolie voor een krokant en goudbruin korstje.
  • Bestrijk de randen van de auberginerondjes met wat extra olijfolie.
    Bak de gevulde auberginerondjes 20-25 minuten in het midden van de oven tot ze goudbruin en mooi gegratineerd zijn.
  • Werk af met verse basilicum.

SMAKELIJK én lokaal!

Dit gerecht is het bewijs dat lokaal koken niet ingewikkeld hoeft te zijn. Door gewoon even te checken waar je groenten vandaan komen, zet je een kleine stap met een grote impact. En geloof me: met die Belgische aubergine zit je sowieso goed.

Dus: “Is het van bij ons? Check! ✅”
En dan… gewoon genieten! 🙂

Heb jij deze auberginerondjes gemaakt? Laat zeker weten wat je ervan vond – of schrijf hieronder een reactie en deel jouw foto op Instagram en Facebook
Tag @foodbysin en gebruik #foodbysin

Meer info?

www.lekkervanbijons.be
Volg Lekker van bij ons via Instagram en Facebook 
#lekkervanbijons

– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Lekker van bij ons.



Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating